maanantai 13. lokakuuta 2014

Kaaoksen selättäminen

Tiedättekö sen tunteen, kun luette jotakin lehteä jossa on suuri otsikko "Näin selätät kaaoksen" tai "10 takuulla kotisi siistinä pitävää vinkkiä"? Se tunne on toivo. Onko minun, ikuisen sottapytyn sittenkin mahdollisuus pitää koti siistinä ilman käsittämättömän suurta vaivannäköä, ikuisia perheriitoja tai jääkaapin oven kokoisia kaavioita?-Ei. Toivo-tunnetta seuraa lävitsesi valahtava pettymys. Kun avaat otsikon ja silmäilet sen läpi, huomaat että kaikki vinkit kaaoksen selätykseen ovat samoja jotka jo tiesitkin. Muutaman mainitakseni:

-Korjaa jälkesi samantien kun olet sotkenut
-Laita tavarat paikalleen heti kun olet koskenut niihin
-Älä kerää ylimääräistä kamaa

Siivoa, siivoa ja siivoa! Siinä ei ole mitään uutta eikä mitään vinkkiä.

Jokainen tietää kodin pysyvän siistinä sillä että siivoa heti omat jälkensä. Kenellekkään ei vain voi olla epäselvää, että jos pyykit vie pyykkikoriin heti kun ne riisuu niin ne eivät kuleksi sohvalla tai makuuhuoneen lattialla. Jo päiväkoti-ikäinen tietää että kun tiskit laittaa heti koneeseen, ne eivät keräänny tiskipöydälle ja jopa meidän reilu vuoden ikäinen koisomme tajuaa, että legot pitäisi kerätä koriin heti leikin jälkeen.

Joten mitä nämä tämmöiset vinkit ovat olevinaan? Jos jälkien siivoaminen ja liian tavaran haaliminen olisi helppoa, kenelläkään ei olisi mitään ongelmaa sotkun kanssa eikä näitä turhia toiveita herättäviä otsikoita olisi.

Siispä niissä vinkeissä pitäisi lukea kuinka ollaan hankkimatta turhaa kamaa. Tai ei. Niissä pitäisi lukea, miten säilyttää näkymättömästi turha roju. Ja "tämä toimenpide saa kaaoksessa olevan kotisi kiiltämään minuutissa".

Näistä masentavista artikkeleistä minulle on yhden kerran elämässäni ollut hyötyä kovastikkin. "Kun tulee vieraita, etkä ehdi tiskata; laita tiskit uuniin". Olin silloin 18 vuotias ja tämä pelasti minut monelta häpeältä tiskin suhteen. Ongelmia tuli vasta kun kahvikuppeja ei ollut tarpeeksi. Saattoi näyttää omituiselta kun noukin niitä uunista. Onneksi nykyään minulla on tiskikone, joten uuni saa olla ihan vain uuni. Jotain samantapaista läpimurtoa silti odotan joka kerta kun avaan "selätä sotku" otsikon. Tai vähempikin kelpaisi. Vaikka "Näin peset likaisia tahroja käsin ilman että taapero lusikoi vieressä leikkihaarukalla Vanishvettä".

Mutta niin se vain on, että ainut avain siistiin kotiin on siivoaminen. Siksipä raflaavilla otsikolla ratsastavien toimittajien pitäisi mennä takaisin journalismikouluun. Tai ainakaan heidän ei pitäisi kirjoittaa siivoamisen vaikeudesta tai helppoudesta, He eivät selkeästi ole ymmärtäneet mikä se sotkun todellinen ongelma on eikä sitä ratkaista siivoamalla. Se ratkaistaan siivoojalla.Koska tämän postauksen otsikko on 'kaaoksen selättäminen' en aio johtaa teitä joilla ei ole varaa siivoojaan, harhaan. Minullakaan nimittäin ei ole varaa siivoojaan. Siispä olen joutunut kehittämään itse omat selviytymiskeinoni.

-Sotkuisilla ihmisillä "siivoa jälkesi heti" ei toimi. Minä en halua siivota jälkiäni heti. Mutta siistinä pysymiseen auttaa jos siivoaa kodin sotkuisimman kohdan joka ilta ennen nukkumaanmenoa. Meillä se on keittiö.

-Tee monta asiaa samaan aikaan. Laita tiskit samalla kun paistat jauhelihaa ja ripusta pyykit ollessasi suihkussa. Lavuaari on helppo pyyhkiä samalla kun pesee hampaita.

-Tehkää lelujen siivoamisesta kehittävä leikki. Äidistä ei tunnu että siivoaa lapsen sotkuja kun lelut kerätään yhdessä lapsen kanssa kehittäen samalla hienomotoriikkaa ja sanallisen ymmärryksen kykyjä. (Ei toimi alle 1 vuotiaan tai yli 3 vuotiaan kanssa).

-Säilytysratkaisuilla ei ole mitään merkitystä jos on hitaanlainen ihminen laittamaan tavarat oikeille paikoilleen. Ne vievät vain enemmän tilaa. Säästä siis nekin rahat siivoojaan ja käytä olemassaolevia säilytysratkaisuja joiden on mitoitettu riittävän normaali-ihmisen tarpeille.


-Osta kestotiskirätti. Se saattaa houkutella tarttumaan pöydän pyyhkimiseen helpommin. Limaiset keltaiset ja paksut tiskirätit ovat ällöttäviä

-Hyväksy se tosiasia, että elämä nyt vain on jatkuvaa siivoamisen ja sotkemisen tasapainottelua2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. :) ihanaa että muillakin kaaosvieraita. Must tuntuu aina että muiden kodit on missä tilanteessa vain siistejä ja lelut väri/kokojärjestyksessä lastenhuoneen hyllyillä.

      Poista