maanantai 20. lokakuuta 2014

Juttusarja ruokahävikin hyötykäytöstä osa 1

Olen maininnut usein, etten ole alkuunkaan ekologinen ihminen. Kestovaippailusta huolimatta meillä ei osata kierrättää eikä ympäristökysymykset ole päivällispöytämme puheenaihe. Mieheni on huomautellut vuosien varrella usein, kuinka minä olen ruokahävikin tuottamisen maailmanmestari. Hänen mielestään kannan ruokaa roskiin lähes yhtä paljon kuin tuon sitä ovesta sisään. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa. Mutta se pitää, että ruokahävikkiä meillä jonkinverran syntyy. Olen ollut laiska hyötykäyttämään edellispäivän rippeitä. Puolisoni napinalle on tultava loppu.

Pikkuhiljaa olen kerännyt päähäni ideoita sekä ohjeita. Olen havainnut, että ylijäämätarvikkeista ja edellispäivän jämistä voi tehdä muutakin kuin pyttipannua. Jotta pysyisin uudessa ruodussa, olen päättänyt aloittaa hävikkiohjeita sisältävän juttusarjan. Joka tiistai julkaisen blogissani uuden reseptin jossa on hyötykäytetty edellispäivän ruokien tai aineksien ylijäämiä.

Ehkä hiilijalanjälkeni pienenee koosta 43 kokoon 38. Vai oliko se niin että biojäte maatuu mullaksi eikä aiheuta ympäristöhaittoja? Silloin periaatteessa sademetsiä ei pelasteta vähentämällä hävikkiä, mutta ainakin säästyy roskapusseja ja nehän ovat muovia!

Jämämunakas:
6 kanamunaa
0.5dl maitoa
suolaa, pippuria, basilikaa tai mitä tahansa mausteita joista pidät.
mitä tahansa jääkaapin sisältöä jolle et keksi muutakaan käyttöä. Esim paprika, kinkku, juusto, oliivit, jauhelihakastikkeen tähteet, savukala...

Sekoita munat, maito ja mausteet. Laita muffinivuokaan pohjalle esim paprikaa, fetaa ja kinkkua. Kaada päälle munaseos. Paista uunissa 200 asteessa 20 minuuttia. Lisukkeina voi tarjota mitä vain. Meillä tästä tuli päivällinen joten lisukkeina lankkuperunaa ja vihanneksia.3 kommenttia:

  1. Ihana vuoka! En ole edes hoksanunnut, että munakkaan voisi tosiaan tehdä noinkin. :D

    VastaaPoista
  2. Katsoin ihan samaa siinä kuvassa... nam. :) luovaa ajattelua...

    VastaaPoista
  3. Tykästyin itekkin vuokaan, oli ihan vaan kirppislöytö :) Ei ollut ihan oman ajattelun tulos tämä tosin, näin tästä ohjeen jossakin. Siinä oli tehty ihan tavalliseen metalliseen muffinssivuokaan samalla idealla munakkaat. Näytti toimivan!

    VastaaPoista