lauantai 28. maaliskuuta 2015

Virpominen -Ei tule tapahtumaan!

Pääsiäinen lähestyy kovaa vauhtia, ja niin lähestyy palmusunnuntaikin. Suomessa on tapana, että oven taakse ilmaantuu lapsia pukeutuneina pääasiassa noidiksi tai noitien kissoiksi. Sitten heilutellaan koristeltuja pajunkissoja ja saadaan munia. Ihan kiva idea.

Minä en käsitä tätä ollenkaan. En sen enempää kuin Halloweeniakaan. Noidat luovat minulle negatiivisen mielikuvan. Esimerkiksi Milla Magia: Ilkeä bich josta kukaan ei tykkää. Noita-akka on yleensä juuri se vaimo joka ei päästä miestään baariin ja noitia poltettiin 1600-luvulla roviolla. 
En missään tapauksessa voisi kuvitella pukevani lapsiani noidiksi. En missään tapauksessa. Sama kuin pukisi 3 vuotiaan justiinan puliakaksi tai demoniksi. Ainiin, Halloweeninahan lapset kipittävät pirunsarvet päässä päiväkodeissa ja kerhoissa. Mutta ei mennä nyt siihen.

Koko virpomiskulttuuri on mielestäni epäiyttävä. Alunperin se lähti siitä, että naapuruston lapset kävivät toivottamassa naapureilleen onnea ja terveyttä. Ortodokseilta lähteneen perinteen mukaan pajunoksat siunattiin ja niiden uskottiin tuovan terveyttä ja karkottavan pahan. Miten noidat siihen liittyvät?
Miksi pitää pukeutua ja lähteä kerjäämään karkkia? Ajatus siitä että lapseni kipittelisi ympäri kyliä vierailla ovilla olisi epämiellyttävä. Ainahan sitä voi mennä virpomaan tuttujen oville ja mummolaan. Mutta en minä pidä siitäkään ajatuksesta. Pääsiäinen on meille kristillinen pyhä johon kuuluu tiput ja pääsiäismunat. Rairuoho ja pääsiäislammas. Pääsiäispupukin saattaa käydä piilotteemassa munasia sohvan alle. Mutta ei noidat eikä epämääräiset

munakierrokset. 

Jos palmusunnuntaina ovikellomme soi, avaan toki ja annan pikkunoidille pääsiäismunia virpomisoksaa vastaan. Olen minä sentään kohtelias. Eihän se lapsien vika ole että heidät on noidiksi puettu tai että minä ajattelen noidista ja pääsiäisestä eritavalla kuin heidän vanhempansa.

Jos yksi tämmöinen "puetaan lapsista kamalia otuksia päivä" on oltava, eikö pääsiäinen voisi riittää? Miksi on oltava myös halloween ja omituisesti suomeen saapunut trick/treat kiertely? Amerikkalaista hapatusta kerrakseen. Ja minä ihan oikeasti rakastan amerikkalaista hapatusta, sinkkuelämää, Sophiekirahvit, Raskausmahakakut... Täydellisiä. Mutta rajansa kaikella. 
Todennäköisesti tulee se päivä kun lapseni haluaa lähteä tähän noitavouhotukseen mukaan. Saatan päästää hänet mummolan ovelle sulkapajunkissojen kanssa mutta noidantamineet ei tule kysymykseenkään. Ei edes noidan kissan. Koiso saa pukeutua korkeintaan pääsiäistipuksi. Ehkä myös munakoisoksi. Sitä mieltä minä olen palmusunnuntaista. 


40 kommenttia:

 1. Oho, ollaanpas sitä nyt tiukkapipoisia... Harmi lapsesi puolesta, kun kaikki muut kaverit innolla askartelevat oksia, harjoittelevat lorua ja sitten the päivänä kiertävät jännittyneinä ovelta ovelle, tavaavat lorua, ja saavat pieniä palkkoja, joista säästeliääsi syötynä riittää moneksi karkkipäivän iloksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oksia voi askarrella ja mummolasta saa pääsiäismunia (sekä kotoa) ilman virpomisiakin :)

   Poista
  2. Joo, mutta ei se pääjuttu ole se munan saaminen, vaan se koko tapahtumaketju yhdessä!! Se mitä on viikkokaupalla odotettu ja valmistauduttu!
   Ihanko tosissasi meinaat kieltää, että vaikkapa ekaluokkalainen lapsesi ei saa mennä kaverin kanssa virpomaan?

   Poista
  3. Ihan tosissani aion :)
   Ihmisillä on erilaisia arvomaailmoja. Esimerkiksi jehovantodistajat ja muslimit kieltää lapsiltaan joulun ja synttärit eikä siitä kukaan melskaa. Mun mielestä se on paljon julmempaa. Meillä sentään vietetään pääsiäistä, askarrellaan pajunkissoista oksia, laitetaan niitä koristeeksi maljakkoon ja viedään mummollekkin se oksa, me vaan jätetään loruttelut ja pukeutumiset siitä pois ja korvataan se pääsiäismunien etsimisellä mitkä on piilotettu sinnetänne. Se on meidän pääsiäisen ohjelmanumero.

   Poista
 2. Meillä on mummo ja mummon siskot varautuneet pääsiäiseen jo viikkojen ajan. Ja varmistelleet, että tuleehan meidän lapset virpomaan varmasti, kun ei vieraat lapset enää käy. 4.v tyttö odottaa myös virpomista kuin kuuta nousevaa(ja yllättävästi ei niitä suklaamunia, vaan sitä että saa antaa sen oksan, jossa on niitä ihan omin käsin näperrettyjä koristeita). Tosin olen varma, että vanhempi väki odottaa vierailua enemmän innoissaan, kun tyttö! :) MUTTA se, että teillä tehdään erilailla, on täysin teidän asianne. Ja olen aikalailla varma, ettei tytöllesi tästä mitään traumoja jää. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se on varmaan ihan se perinne mihin on tottunut :) Meillä ei ole koskaan tämmöistä kulttuuria ollut.

   Poista
 3. Olen samaa mieltä kanssasi! Meidän neiti ei tule kulkemaan noitana tai trullina. Jos neiti joskus haluaa mennä virpomaan niin hän pukeutuu pupuksi tai tipuksi ja toivottaa juurikin onnea ja terveyttä. Ja vain ennalta sovittuihin paikkohin, ei pitkin kylänraittia joka talon ovikelloa soittaen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onnen ja terveyden toivotus kuulostaa paljon kivemmalta :)

   Poista
 4. Onhan lapsilla muutenkin naamiaisia, roolileikkejä (poliisit ja rosvot), näytelmiä jne. Miksi virpominen olisi yhtään sen kummallisempaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatus että kerjätään vierailta ihmisiltä noidiksi pukeutuneena on minusta ikävä. Myöskään minkään sortin naamiaisissa lapsemme ei pukeudu noidaksi.

   Poista
  2. Eihän siinä kerjätä herranen aika, lorukin kuuluu "vitsa sulle, palkka mulle". Toki munkaan mielestä ei ole asiallista antaa vitsaksi jotakin säälittävää risua jossa on yksi koriste, ja odottaa jotakin jättimunaa palkaksi, mutta ainakin täällä päin lapset käyttävät todella paljon aikaa ja vaivaa vitsojen tekemiseen, ja lisäksi koristeet maksavat ihan rahaa (vanhemmille), joten mielestäni kyse ei todellakaan ole yksipuolisesta kerjäämisestä, vaan ilon tuottamisesta molemmin puolin!

   Poista
  3. No empätiedä, oli molemminpuolinen ilo erittäin kaukana päikkäriaikaan kun ulko-oveen koputettiin niin kovaa että tyttö heräsi vartin unien jälkeen kiukkuisena kuin ampiainen. OVikello oli pois päältä ja ovessa oli kuvin kirjoitettu kyltti älä koputa, täällä nukutaan. Mutta ei sitä ilmeisesti ymmärretty. Annoin munat mutta en ollut järin iloinen unilta herätetty lapsi kainalossa. Joskaan lapset eivät sitä toivottavasti huomanneet. Kuten ylläkin sanoin, perinteitä on erilaisia. Meillä etsitään munia ja se on lapsille jännää. jos se kaveriaspekti on tärkeä kun tyttö on isompi, saa hän kutsua meille koko pihapiirin lapset etsimään pääsiäismunia korit täyteen. Mutta virpomaan ei meillä lähdetä.

   Poista
 5. Sophie-kirahvi on ranskalainen. Noidaksi pukeutumisestakin olen eri mieltä. Pikkunoidat on söpöjä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D haha, voi ei mikä asiavirhe! MÄ olen ihan luullut että se on Jenkeistä! Kiitos korjauksesta :)

   Poista
 6. Noidat ja niiden kissat ei kuulu pääsiäiseen mutta tiput ja puput kuuluu.. Reps

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa näin on. Puput ja tiput on symboloineet hedelmällisyyttä kautta aikojen ja pääsiäinen on juhla jolloin on ollut tapana toivottaa terveyttä ja hedelmällisyyttä jne :)
   Noidat taas ovat mun silmiin läpeensä pahoja, en pidä magiasta, en hyvässä enkä pahassa. Siksi en halua pukea lastani noidaksi.

   Poista
 7. Noidat ja velhothan on kivoja. Harry Potter, Maameren tarinat, Bewitched, Sabrina, Practical Magic.. Hyviä noitia.

  VastaaPoista
 8. Minulle pääsiäinen on myös kristillinen juhlapyhä, mutta en näe mitään syytä etteikö siihwn voisi kuulua myös virpominen ja noidat. Ei kaikkea pidä ottaa niin vakavasti, mielestäni tämä on hauska lapsille suunnattu perinne eikä virpominen minustakaan pakanaa kasvattanut. En ymmärrä miten pääsiäispuput ja tiput kuukuisivat logiikallasi pääsiäiseen, mutta toki jokainen saa tehdä kuten haluaa. Jokainen perhe löytää varmasti itselleen parhaan tavan toimia, en halua arvostella sinua. Meidän pojat saavat lähteä virpomaan ehdottomasti niin halutessaan, lapsethan rakastavat roolileikkejä ja sitähän tämä heille on. Itsekkään en halloweenistä suomessa perusta, juurikin siksi että meillä on jo tämä virpominen. Mutta toisaalta sekin on kiva leikki lapsille, joten mitä se ketään haittaa tai on joltain pois jos lapset pukeutuvat pelottaviksi hahmoiksi tai sitten prinsessoiksi ja prinsseiksi. Tuntuu että virpomisesta on noussut tämän vuosikymmenen aikana ihme kohu, ja en nyt tarkoita sinua ja postaustasi vaannihnettelin tätä jo aamulla yleisesti ottaen. Meidän talon ohi meni tänään paljon virpojia jotka eivät uskaltaneet tulla virpomaan koska eivät tienneet ketä täällä asuu. Pari virpojaa uskaltautui ovelle saakka ja kaikki kysyivät alkuun "Saako virpoa?" Mä jaksan ihmetellä miksi tälläistä pitää kysyä, tottakai saa! Itsekkin olen pienenä virponut läpi koko lähiympäristön talot ja ei siinä mitään kummallista ollut. Hyvää pääsiäistä perheellenne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten yllä kirjoittelinkin niin puput ja tiput on hedemällisyyden symboleita ollut kautta aikojen ja liittyy satojen vuosien takaa pääsiäisen onnentoivotuksiin munineen. Noidat taas on mun mielestä inhottava vertauskuva magiasta ja semmosesta ikävästä mistä en pidä. Ehkä mä olen vanhanaikainen :D mutta ollaan onneks miehen kans tästä samoilla linjoilla. tuo ettei uskalleta tulla virpomaan on ikävä mutta ymmärrettävä seuraus nykyajasta ja tuskin liittyy virpomiskulttuuriin mitenkään vaan siihen että nykyään pelätään mitä oven takana voi olla :(

   Poista
  2. Meilläkin päin opetetaan ja opetettiin todella tarkkaan, että aina ensimmäiseksi kysytään, saako virpoa, ja jos ei halua, niin ystävällisesti toivotetaan silti hyvää pääsiäistä ja lähdetään pois. Ei tarvitse kenenkään väkisin joutua pahan noidan virpomaksi, hui kamala!

   Poista
  3. :D ei mua haittaa jos meidän ovelle tulee virpojia paitsi tänään kun koputtivat kuuluvasti ja herättivät lapsen vaikka ovessa oli piirretty äläkoputa kyltti päikkärien aikana. Kyllä meille saa tulla virpomaan ja munat saa mukaan hymyn kera mutta mä en halua että mun lapsi lähtee virpomaan. Perinteitä on erilaisia

   Poista
  4. Niin onhan se niinkin että maailma muuttuu ja on tullut turvattomammaksi ja pelottavammaksi paikaksi tai ainakin siltä tuntuu. Rippuu varmasti paljon missä asuu uskaltaako lapsia päästä virpomaan (ihan pienet virpoo tietty vanhempien kanssa). Itse olen lapsuuteni asunut omakotitaloalueella jossa paljon lapsiperheitä ja pieni paikkakunta muutenkin. Vanhemnat tiesivät millasia ihmisiä sillä alueella jossa kierrettiin asui, eli oli helppo päästää virpomaan. Mekin asutaan nyt aika samanlaisella alueella eli uskaltaisin lapset kyllä päästää kun ovat isompia. Mutta kaupungissa asia voisikin olla jo ihan eri ja tulisi varmaan erilailla mietittyä uskaltaako päästää. Tosi surullista että on menny tälläiseksi ja sit vielä se että ei uskalleta virpoa koska ei tiietä mitä mieltä minkäkin talon asukkaat siitä on. Kiva kuitenkin, että teille saa tulla virpomaan vaikka teiltä ei virpomaan lähdettäisikään. Kivalta kuulostaa myös tuo munajahti. :)

   Poista
 9. Hohhoh pitääkö tästäkin tehdä negatiivinen asia, vaikka väkisin. :D Oikeasti, nyt kyllä jo nolasit itsesi, älä ihmettele naureskelevia kommentteja sitten... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D älä nyt, esim lapsimessupostaus ei ollut negatiivinen! Eikä suurperhepostaussarja! Älä katso elämää negatiivisten lasien läpi muru <3

   Poista
 10. Me käytiin virpomassa mummoloissa ja mun veljien luona, mutta tuntemattomilla ei. Poika halusi olla Spiderman ja tyttö oli pikku tiikeri, komeet oksat oli myös ja niitä aiemmin monta tuntia tehtiin :) niin ja loru meni lopulta näin: "virvon varvon, pitsa sulle palkka mulle". Pitsa! :D mutta oli hauskaa, noidaksi pukemisesta mäkään ei kauheasti tykkää vaikka muutamia tosi suloisia pikkunoitia tänään näinkin. Ja vieraille oville en menisi, omassa lapsuudessa 20v sitte niin tehtiin mutta ajat on siitä muuttuneet kyllä. Kiva tuo munien etsiminen, pitää kokeilla itekin!

  VastaaPoista
 11. Me oltiin virpomassa ekaa kertaa kolmessa paikassa, sovitusti. Tytöt oli mummoja mielestäni huiveineen enemmän kun noitia. Vieraitten oville en päästä. Musta tässä ei ole pahaa, tytöt oli innoissaan kun teki vitsoja ja saivat omat ojentaa virpomispaikoissa. Jännää oli. Itse en mieti asiaa niin syvällisesti, toki kerroin tytöille mitä tämä virpominen on ja mistä se johtaa juurensa. Halloweenina juhlittiin kaveriperheiden kanssa ekaa kertaa, tosin tytöt pukeutui keijuiksi :) Meille tosin pääsiäinen on kevään juhlia ilman uskonnollisia juttuja. Vihreä ja keltainen sopii hyvin kevääksi ja me on päätetty, että meidän perheessä se on kevään juhla.

  Ymmärrän kantasi ja onneksi meillä jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen. Itse olen muutamassa asiassa joutunut lasten myötä mielipiteeni muuttamaan :)

  VastaaPoista
 12. Aika jännä! Mä en oo koskaan ajatellut tätä kantaa, mun mielestä pikkunoidat ja trullit on hurjan suloisia ja lasten mielikuvitus roolileikeissä on jotain huikeinta ikinä :D En oo koskaan tullu edes ajatelleeks, et joku kokis sen näin. Tosin ennen lapsia, mä koin vaivaannuttavaks vieraat lapset sunnuntaiaamuna oven takana :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D haha Must pikkunoidat on vähän karmivia :D
   toivottavasti minttu isompana kun leikkii roolileikkejä, haluaa pukeutua vaikka hiireksi <3

   Poista
 13. Hahah :) Uskomatonta kieltää lapselta moinen :) joskus voi miettiä myös sitä mistä lapsi tykkäisi. Ei meilläkään vierailla kierretä, mummot ja papat käydään virpomassa, ei olla pukeuduttu lainkaan .Aika jännä että teette vitsoja mutta niitä ei saa käyttää virpomiseen. Kauheeta ajatella omien lasten kohdalla et muut kaverit menee virpomaan ja puhuu siitä hymy huulilla vaikka kuinka pitkään ja omat lapset ei sais mennä, koska minä en tykkäisi :o

  VastaaPoista
 14. Minäkään en oikein ymmärrä näitä karkinkerjääjiä, itse kävin pienenä kyllä mummolassa virpomassa, mutta ei kyllä tulisi mieleenkään mennä pimpottaa tuntemattomien ovikelloja :D meillä kävi viime vuonna naapurin lapset, ja en ehtinyt edes kääntyä ottamaan karkkikulhon pöydältä kun sieltä jo tuli kommenttia "no missä se mun suklaa?!" Että näin....

  PS. sinut on haastettu blogissani :)

  VastaaPoista
 15. Ei virvota meilläkään. Suklaamunien metsästys on kelvannu hyvin tähän asti. Vanhin on 11v.

  VastaaPoista
 16. Noin vähän ohi aiheen mutta pakko on huikata, että Sophie la girafe on itseasiassa ranskalainen klassikkolelu eli se on kyllä nyt väärällä listalla jenkkihapatuksista puhuttaessa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu joku korjasi tämän virheeni jo tuolla ylempänä :D Tuo kirahvi meiltä löytyy kaksinkappalein, en käsitä miten multa on mennyt sen alkuperäismaa ohi :D

   Poista
  2. Kappas, niinpäs olikin joku muukin jo kommentoinut. :D No, tuli ainakin selväksi. :D :D

   Poista
 17. Saanko kysyä miten suhtaudut fantasiakirjallisuuteen, esimerkiksi Harry Potteriin? Aiotko tulevaisuudessa antaa lapsesi lukea kyseiset kirjat jos haluaa?

  En siis sano tätä mitenkään pahalla, jokainen perhe tekee tavallaan. :) Kunhan mietin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut Harry Potterit nuorempana, laadukkaasti kirjoitettua viihdettä mutta lastenkirjoja ne eivät ole. En pitänyt lieveilmiöistä joita tuli, lapset innostuivat noitaleikeistä jne. En antaisi lapsen lukea Pottereita mutta jos teini-ikäisenä haluavat lukea niin tietenkään en voi senikäistä estää. Muutoin sama linja kuin esimerkiksi k15 pelien kanssa. Ei alle 15 vuotiaana. En vielä tiedä mihin vetäisin rajan noissa kirjoissa. Luulen että yläasteikäisenä saa lukea jos haluaa. Samoin kuin virpoa jos haluaa ;)
   Mun mielestä vain lapsen pukeminen noidaksi on epämiellyttävä ajatus. Mun mielestä noidat on inhottavia. En pidä sellaisista saduista. Näen noidat negatiivisena asiana. Mutta jos lapsi esim 15 vuotiaana haluaa pukeutua koulun halloweenjuhliin noidaksi niin en minä sitä voi enkä halua estää, sen ikäinen osaa ajatella itse. Toivon että häneen tarttuu meidän arvomaailma ja pukeutuisi mielummin vaikka talitintiksi :D Mutta sitähän se vanhemmuus on, koettaa tartuttaa lapseen omat arvot ja katsoo myöhempänä miten onnistui

   Poista
  2. kiitos paljon vastauksestasi!

   Sanoit tuolla ylempänä, että sinulle noidat ovat läpeensä pahoja etkä pidä magiasta. Toisaalta Harry Potter on hyvin kirjoitettua viihdettä, mutta et pidä siitä, että lapset myöhemmin jäljittelevät Tylypahkan tapahtumia leikeissään. Oletko pohtinut miten aiot suhtautua, jos mielikuvitukseltaan rikas lapsi poimii taikuuden vaikutteita muualta ja alkaa käyttää näitä ideoita leikeissään? Pitääkö kyseiset leikit kitkeä pois? Entä jos koulussa vaaditaan lukemaan joku fantasiakirja? Itse muistan ala-asteaikaisen luokkani lukeneen Hobitin ja Viisasten Kiven.

   Taikuudelta voi olla hyvin vaikea välttyä. Mitä jos lapsi pelkää, koska asiasta ei ole koskaan aikaisemmin puhuttu. Aihe on aina esitetty kiellettynä, joten taikuutta voi olla vaikea ottaa esille.

   Tällaista pohdintaa tällä kertaa :)

   Poista
 18. "Ortodokseilta lähteneen perinteen mukaan pajunoksat siunattiin ja niiden uskottiin tuovan terveyttä ja karkottavan pahan. Miten noidat siihen liittyvät?"
  Nykyään virpomiseen on sekoittunut kaksi eri perinnettä: mainitsemasi ortodoksinen, idästä tullut virpomisperinne, jolla nimenomaan toivotettiin siunausta virvottavalle, sekä länsisuomalaiset trullit/noidat, joiden ennenvanhaan uskottiin olevan liikkeellä pitkäperjantaina ja lankalauantaina, kun Jeesus vielä oli haudassa. Virpomisessa sinänsä ei siis ole mitään pahaa, mutta en minäkään lasteni antaisi noidiksi pukeutua. Jos haluavat virpoa, niin sen voi tehdä ihan tavallisissa, siisteissä vaatteissa.

  Vaikkapa tuolta voi lukea lisää asiasta: http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/pikkunoidat-kiertavat-kerjaamassa-ortodoksi-voi-kokea-virpomisen-loukkaavana/4949118

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tätä tuolla lauseella hainkin, se noitaperinne ei liity tuohon alkuperäiseen ajatukseen. Siksi en virpomisesta pidä. Jos perinne olisi sama vanha ortodoksiperinne, siinä ei olisi mitään pahaa :)

   Poista