torstai 16. huhtikuuta 2015

Tunnista piilosyyllistäminen!


Piilovittuilun taitaa jokainen. Tuo jalo taito ei katso haaroväliä eikä korvien väliä. Mutta kaikilta ei luonnistukkaan piilosyyllistäminen! Sen osaa vain äidit. Jokainen jonka navan alla on kasvanut ihmistaimi, tietää mitä minä tarkoitan. Siltä varalta että termi on sinulle kuitenkin vieras, anna kun kerron!

Piilosyyllistäminen on sitä kun haluaa tuoda ilmi että toinen tekee jotain väärin muttei kehtaa sanoa sitä ääneen koska syyllistäminen on rumaa ja ruma käytös noloa. Useimmiten piilosyyllistäminen tapahtuu keskustelupalstoilla. Siellä on helppo seistä jalustalla kaikkitietävä sormi pystyssä (huom ei osoittelevasti ojossa, se on suoraa syyllistämistä ja täysin eri asia). 
Joskus piilosyyllistäminen on niin taitavaa että kohde ymmärtää tulleensa syyllistetyksi vasta paljon myöhemmin. Toisinaan piilosyyllistämisen huomaa kaikki mutta kukaan ei uskalla sanoa mitään, sillä eihän toista voi syyllistämisestä syyttää jos suoraa syyllistämistä ei ole tapahtunut. Kieroa, eikö totta?

Tunnista piilosyyllistämisen muodot!

1. Kyllä lapsi oppii potalle ilman kirjoja ja kännykkäpelejä. Pottailun pitää perustua vapaaehtoisuuteen eikä lahjomiseen. 
Erittäin hyvin piilotettu piilosyyllistäminen. Otetaan esille fakta. Pottailun pitää perustua vapaaehtoisuuteen. Ja samassa lauseessa vihjataan ettei kirjan kanssa tapahtuva pottailu ole vapaaehtoista. Kahden lauseen verran annetaan ymmärtää että joku toimii väärin jos opettaa malttamatonta lasta potalle kirjan avulla. 

 2.Minulla on muuten 5 lapsen kanssa kokemusta asiasta.
Tämä on piilosyyllistämisen ohella myös piilovaiennus. Eihän 5 lapsen äiti vaan voi olla väärässä? Ja jos voi, niin ainakin enemmän oikeassa kuin esikoislapsen äiti.

3. Kysyjä lataa facebookryhmään kuvan lapsensa ihottumasta ja kysyy mitä tämä on? Vastaus: Näyttää märkärutolta, itse olisin jo lähtenyt päivystykseen, enkä kyselisi täällä. Lasten kanssa pitää olla nopea.
Saman vastauksen yleensä saa jos kysyy lapsen yskästä/ripulista/kuumeesta/hampaan putoamisesta. Kysyjälle kerrotaan erittäin piilotetulla viestillä, että hän on välinpitämätön ja laiska koska ei lähde keskellä yötä viemään lasta sairaalaan näppylöiden vuoksi vaan julkeaa kysyä asiaa netistä. Aivan sama mitä kysyy, internet ei ole oikea paikka kysyä yhtään mitään kun kyse on lapsesta. Saikohan samanlaisia vastauksia 90-luvulla kun soiteltiin lankapuhelimilla naapureille ja kavereille kun mietittiin onkohan lapsella vesirokko vai nokkosrokko? Tuskin. Tätä piilosyyllistämisen muotoa harjoittavat eritoten kaverit. Jos haluaa sanoa mitä itse tekisi, miksei voisi sanoa "Minä veisin sairaalaan" ja se siitä.

4. Mitä hedelmäsosetta antaisin 5kk ikäiselle vauvalle kolmanneksi maistiaiseksi? -Vastaus: Itse  en antaisi tuon ikäiselle mitään soseita, 6kk täysimetystä kannattaa noudattaa.
Ja sitähän tässä kysyttiin. Oikein hyvä esimerkki piilosyyllistämisestä. Kerrotaan että alunperinkin aloittaja on vastaajan mielestä toiminut väärin antamalla mitään soseita 5kk ikäiselle. Ikävä vain että myöhäistä tuossa vaiheessa on kun on jo kahta sosetta maistatettu joten miksi vastata ollenkaan? Jotta saa piilosyyllistää.

5. Mikä liha sopii annettavaksi 10kk ikäiselle? Vastaus: Minä olen vegaani. Liha on murha. Lapsella pitää olla oikeus valita murhaako eläimiä. Se on vain minun mielipide.
Klassikko. Silloin kun tajuaa ettei voi mitenkään syyllistää huomaamatta ja varkain, lisätään lauseen loppuun "se on vain minun mielipide" fraasi. Lause jatkuu hiljaa .."ja sietäisi olla sinunkin mielipiteesi"

6. Mitä vaippoja käyttäisin kun peppu punoittaa vauvalla näistä nykyisistä pamperseista? Vastaus: Itse käytän vain muumeja koska ne ovat suomalaisia.
Tämä piilosyyllistämismuoto on kohtuullisen viaton mutta ärsyttävä. Miten Suomalaisuus liittyy punaiseen pyrstöön? Ei mitenkään. Mutta onhan suomalaista käyttävä aina vähän parempi äiti. Jos sinulla on tapana harrastaa Suomalaisten tuotteiden mainostamista, tee se siellä missä se liittyy asiaan, esim "Mitä vaippoja käytät" -kysymyksessä.

7. Parkkeerasin auton ja sain parkkisakon. Nyt harmittaa. Vastaus: Mä niiiiiiin inhoan ihmisiä jotka parkkeeraa minne sattuu ja sitten ne autot on pelastusteillä tai invapaikoilla. Välinpitämättömyyden huippu. Enkä tietenkään tarkoita sua <3 peace and love
Etpä. Ei vaadi selityksiä.

Oletko syyllistynt piilosyyllistämiseen? Älä huoli, niin minäkin olen. Me kaikki olemme. 






6 kommenttia:

  1. Haha hyviä ja niin totta:D :)! Mammat osaa olla aikamoisia

    VastaaPoista
  2. Huippu hyvä postaus...jälleen!
    Olen syyllistynyt! :D

    VastaaPoista
  3. mut eihän noi esimerkit oo mitään piilosyyllistämistä, vaan kyllähän jokainen nyt tajuaa, että noissa syyllistetään ihan avoimesti. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun ne on upotettu keskusteluun hymiöiden seka, niist tulee piilosyyllistämistä :D Tyyliin "ei millään pahalla mutta.."

      Poista