sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Elintarvikemyrkyt. Mitä suuhusi pistät?


Raskausaikana olin erittäin huolissani erilaisista bakteereista jotka saattaisivat vahingoittaa vatsassani kasvavaa munakoisoa. Oli listeriaa, toksoplasmoosia, salmonellaa ja alkueläimiä. Lisäksi tietenkin ne perusvaaralliset ruoka-aineet jotka saattoivat aiheuttaa raajojenpuuttumista ja kehitysvammoja. Inkivääri, maksa, jotkut makeutusaineet, roobois jne. Lista tuntui loputtomalta. Löysin myös kiellettyjä ruokia mitä listassa ei edes mainittu. Liha pitää Eviran mukaan kuumentaa 70 asteeseen mutta esimerkiksi palvikinkkuhan palvataan vain 60 asteessa. Ja on lisäksi tyhjiöpakattukkin. Mitä muuta on pimitetty? Noh raskausaika oli ja meni, pointtini on, että lapsen syntymän jälkeen myrkyt piti olla voitettu. Vaan siitäpä se vasta alkoikin. Viimeaikoina on uutisoitu paljon eri ruoka-aineiden sisältämistä myrkyistä. Viimeisimpänä riisi ja sen sisältämä arseeni. Joulun tienoihin kanelin kumariini. Aika-ajoin pöydällä on ympäristömyrkyt ja torjunta-aineet. Tuntuu että mitään ei uskalla enää lapselle antaa turvallisesti.

Mieleni tekisi myydä kaikki mitä meillä on ja muuttaa johonkin omavaraiseen hippikylään. Paitsi että facebookkia tulisi aika nopeasti ikävä. ja suklaakeksejä. Pidemmittä puheitta sen sijaan listaan pääasiallisimmat myrkkyset joita itselleni on eteen tullut viimeaikoina asioita enemmän tutkittuani. Osaa välttelisin aikuisenakin (kuten tuo riisi) ja osa koskee lapsia. Jotkut ovat tutkittuja, jotkut vähemmän tutkittuja. Tämä lista kuvastaa omia vältettävien aineiden listaani. Se ei ole suoraan Eviran raportti.

Riisi
Riisin on uutisoitu sisältävän Arseenia, kemiallista alkuainetta jota esiintyy luonnossa. Riisi kerää itseensä pohjavedessä olevaa arsenikkia. Joissain tuotteissa Arseenia on korkeitakin määriä. Arseeni voi aiheuttaa erilaisia syöpätauteja. Lisää voi lukea tästä.

Kaneli
Kaneli sisältää kumariinia. Kumariini on maksatoksinen aine joka voi aiheuttaa säännöllisessä käytössä kumariinimyrkytyksen.

Pavut
Pavut sisältävät lektiiniä joka voi aiheuttaa vatsakipua ja kouristuksia. Lektiini tuhoutuu riittävästi kuumentamalla.

Hiivauute
Hiivauute ei sinällään ole oikeasti myrkky mutta itse olen raskausajoista asti vältellyt natriumglutamaattia sen huonon maineen ja ristiriitaisten tutkimusten vuoksi. Hiivauute on Samanlaista tavaraa kuin natriumglutamaatti mutta sitä ei luokitella lisäaineeksi. Myös Evira on myöntänyt hiivauutteen olevan samaa kamaa eri nimellä. Moni elintarvike sisältää hiivauutetta. Mutta kuten sanottu, tutkiukset väittävät tämän olevan turvallinen. Itse kuitenkin uskon salaliittoon.

Sienet
Sisältävät radioaktiivista cesiumia. Lasten ei pitäisi syödä liikaa sieniä.

Juurekset/kasvikset 
Punajuuri, porkkana, pinaatti, rukola, lanttu, salaatti, kurpitsa.. Monissa vihanneksissa on nitriittiä. Onneksi näitä tulee välttää vain alle 1 vuotiaan ruokavaliossa

Nakit/leikkeleet
Alle kouluikäisen tulisi välttää liikaa nakkien, makkaroiden ja leikkeleiden syöntiä. Makkararuokia voi syödä kohtuudella kerran viikossa ja leikkeileitä maksimissaan 2 siivua/pvä. 

Kala
Kalan saantisuositukset löytyvät Evirasta. Ei mikään helppo homma löytää kalalajeja joita voisi syödä vaihdellen kaksi kertaa viikossa kun monen kalan saantisuositus on vain 2 kertaa kuukaudessa myrkkyjen vuoksi (Elohopea, dioksiinit...)

Munakoiso
1kg munakoiso sisältää nikotiinia yhtä paljon kuin yksi tupakka.

Pellavansiemenet
Pellavansiemenet keräävät maaperästä kadmiumia. Kadmium on syöpää aiheuttava raskasmetalli. Imettävän äidin ei pitäisi syödä Pellavansiemeniä eikä pellavarouhetta. Lapsille niitä ei suositella ollenkaan ja aikuisillekkin max 30g/pvä.

Säilyketölkit
Tonnikalapurkit, ananaspurkit, tomaattimurskat... Niistä voi liueta bisnefoli a:ta. En kyllä käsitä miksi säilyketölkkejä edes myydään, luulisi pahvitetrien ja lasitölkkien ajavan saman asian. 

Hedelmäsokeri
Ei kannata siis korvata tavallista sokeria fruktoosilla. Fruktoosin nauttiminen nostaa veren rasva-arvoja, rasvoittaa maksaa ja edistää insuliiniresistenssin kehittymistä. Voi suurentaa kakkostyypin diabeteksen sekä metabolian riskiä.

Jäikö jotain puuttumaan?
4 kommenttia:

 1. Oho, en oo tuota munakoiso juttua kuullutkaan ! :o mitähän tässä nyt enää kohta uskaltaa syödä...:p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäi kesken: mä olen sitä mieltä että kaikkea kohtuudella, jos ei elä pelkästään lantulla tai riisillä niin tuskin on mitään hätää :) mua häiritsee näissä tutkimuksissa se että harvoin kerrotaan se "vaarallinen" määrä joka voi olla ihan tolkuttoman paljon! Turhaa paniikkia ja huolta vaikka on totta että maapallo saastumisen takia ruoan laatu kärsii!

   Poista
  2. Joo mäkään en tosta munakoison nikotiinista ollut kuullut. On muitakin kasviksia joissa on nikotiinia, Esim tomaatissa. Mutta munakoisossa runsaammin. Tosta riisistä siinä uutisessa oli se määrä Että esim jos lapsi syö aamulla riisipuuron ja päivälliseksi risoton ja välipalaksi riisikakun niin määrä ylittyy. Samoin alle 1v:n nitriitinsaantsuositus ylittyy kanssa aika herkästi. Mutta esimerkiksi tosta kanelin kumariinista oli kauhea kohkaus että 2tl on jo liikaa mutta missään ei sanottu että jos muutamia kertoja joulunaikaan laittaa liikaa kanelia niin ei se haitaksi ole.

   Poista