lauantai 10. tammikuuta 2015

Lapsen ulkonäöllä ON väliä!


Lasten hiukset ovat tunteita kuohuttava aihe. Ainakin meidän perhepiirissämme. Jos Koisollamme on hiukset jotenkin myttääntyneet pipon alle, äitini kysyy usein järkyttyneenä "etkai sä vain ole nylskinyt saksilla niitä?" Tai mummo tutkii 1,5-vuotiaan tyttäremme kutreja ja miettii ääneen "eikai näitä vain ole leikattu?"

Nämä perhesosiaaliset aspektit ovat ainoat syyt joiden vuoksi en ole vielä tarttunut puhelimeen ja varannut aikaa kampaajalle. Mutta tiedoksi rakkaat sukulaiset; Ensikuussa me teemme sen.

Vauvojen hiusten suhteen eri kulttuureilla on erilaisia näkemyksiä. Mammakaverini kertoi, että heidän maassaan Virossa on tapana ajella lapsi 1 vuotiaana kaljuksi. Sen uskotaan kiihdyttävän hiusten kasvua. Osa Suomaisista taas uskoo, että jos lapsen hiuksia leikataan alle 1 vuotiaana, lapsesta voi tulla tyhmä. Kuulimpa myös taannoin kiharoidenkin leikkaamisen liian varhain aiheuttavan tikkusuorat hiukset aikuisena. 

Oli miten oli, meidän lapsemme syntyi maailman suloisimpana pikkukaljuna. Tuo nahkainen päänuppi oli ja on edelleen suloisinta mitä olen ikinä koskettanut. Nykyisin siinä päänupissa on hiuksia ja minä rakastan niitäkin. Älkää käsittäkö väärin. Minusta lapsessani ei ole kerrassaan mitään vikaa. Hänen kutrinsa vain kasvavat hieman epätasaisesti. Tällähetkellä tyttäreni lookki muistuttaa 80-luvun teinipoikaa. Jostain käsittämättömästä syystä edessä on pidempi kiekura, mutta päälaki sekä sivusta on lähestukoon siili ja niskasta alkaa 10cm pituinen takatukka. En kertakaikkiaan jaksa odottaa, että päällihiukset saavuttavat takahiusten pituuden. 

Mikään parturi tuskin laittaa puolitoistavuotiaalle hiustenpidennyksiä (en toki sitä toivokkaan) ja haluan säilyttää tyttärelläni yhä pitkät hiukset, mielellään vain niin että ne näyttävät pitkiltä jokapuolella. Uskon kuitenkin että kampaajilta löytyy loisteliaiden peilien, purnukoiden ja kampojen kokoelmissa myös muutama taikasauvoja joten visioni tuskin muodostuu ongelmaksi.


Ja palatakseni vielä alkuun, miksi ihmeessä lapsen hiukset ovat asia jolla ei saa olla mitään väliä? Lapset kyllä puetaan viimeisen päälle värikoodatuilla vaatteilla sukkia myöten mutta tukka saa olla sekamittainen tuulenpesä? Niin kauan kuin minun lapseni sukat ovat samaa sävyä paidan kanssa, saa myös hiukset olla hyvin. Ja ei, minä en ole äiti joka lakkaa kerran kuukaudessa lapsen kynnet ja ostaa 3-vuotislahjaksi ripsienpidennykset. En myöskään salli meikkaamista ennen yläkouluikää eikä meidän lapsella takuulla tule olemaan lävistyksiä eikä vihreää luomiväriä. Mutta hiukset. Niiden leikkauttamisessa malliin ei ole mitään pahaa ja sillä selvä.

Lisää lasten tyylistä voi lukea Pastellipisaroita blogista "Kun lapselle kehittyi oma tyyli"
Hiustenlaittovinkkejä taaperoille kertoo Kaksin kaunihimpi6 kommenttia:

 1. Hih. Meidän talossa pikku neiti ei anna leikata omia hiuksiaan. On myös sitä mieltä, että äidinkään hiuksia ei saa leikata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D voi ei, koskahan meillä tuo oma tahto tulee...Toki jos tyttö haluaa pitkät hiukset, niin toki ne saa kunhan antaa tasottaa ja pysyy pois silmiltä otsatukka

   Poista
 2. Lasten hiukset voivat olla aiak kurittomia ja siksi monilla on se tuulenpesä :) Mutta mun oletus on, että kyllä lapsillakin pitää olla siistit hiukset!

  Sitä mä olen ihmetellyt, että miksi nykyisinkin monet ajaa poikalapsilleen kaljun "kesätukan"? Kalju lapsi kun näyttää helposti syöpäpotilaalta (kaikella kunnioituksella syöpäsairaita kohtaan). Ennen vanhaan kesätukka oli kätevä, kun se suojasi täitartunnoilta ja oli helppo pitää puhtaana, mutta enää nykyisin ei taida olla syytä ajaa pikkupoikia muliksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla tuulenpesällä tarkoitin sitä että moni sanoo ettei raaski leikata tai niinkuin oma äitini ettei saa leikata koska sen pitää antaa vapaana kasvaa :D Sitten roikkuu tukka silmillä tai muutenvaan lapsen hiukset eivät ole missään mallissa. Kuitenkin yleensä äidin oma tukka on tiptop :D
   Mä olen miettinyt tota ihan samaa että miksi miksi miksi pitää pojat leikellä kaljuiksi! Tai sitten semmonen inttisiili, mä en oikein tykkää siitäkään. Toki makuasioita varmasti. Nykyään hiustenhoitojutut ja muut on niin kehittyneitä ja vettäkin varmasti riittää että sen vuoksi ei tukkaa tarttisi ajella.

   Poista
 3. Hyvä postaus ja lukijoita varmasti keräävä otsikko :)! Me ajeltiin Eetun hiukset pari kuukautta sitten,tuli liiankin lyhyet mutta onneks kasvoivat nopeasti. Jatkossakin siistitään jos menee liian pitkiksi,en tykkää liian pitkistä hiuksista pojilla/ylipäätään miehillä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tarkemmin aateltuna otsikko ois ehkä ollut oikeempi "lapsen hiuksilla on väliä" muodossa.
   Onneksi meillä ei ole poikaa, puoliso varmasti haluaisi pojalle samanlaisen heviletin kuin hällä itsellään eikä se tule kysymykseenkään lapsella kun ei erota onko tyttö vai poika. 7 vuotta kesti sulatella tuota miehenkin pitkää tukkaa mutta nyt siihen on jo tottunut :D

   Poista