perjantai 2. tammikuuta 2015

10 vinkkiä (liian) pitkään junamatkaan taaperon kanssa

Matkustimme Lahdesta Kuopioon välipäivinä enkä kyllä mitenkään suosittele sellaista aktiviteettia 1.5 vuotiaan kanssa. 4 tuntia liikkuvassa kulkuvälineessä ei mitenkään voi olla terveellistä vanhempien hermoille. Kyselin etukäteen vinkkejä näin pitkän matkan taivaltamiseen lapsen kanssa. Kaikkein yleisin neuvo oli mielestäni kerrassaan karmaiseva; "anna lapsen vaan vapaasti kipittää junan käytävillä ja höpötellä muille matkustajille!".

Jos olen itse junassa ilman lapsia, en kertakaikkiaan voi sietää junassa vapaana riekkuvia metritonttuja jotka ravaavat vaunua edestakaisin ja käyvät tahmatassuilla hypelöimässä kengännauhoja. Puhumattakaan metelistä. Siispä en mitenkään voinut tuottaa kanssamatkustajille sitä riemua joka itselleni olisi ollut riemu vain lapsen kokoisissa lainausmerkeissä.

Uskon vielä toistaiseksi rauhalliseen ja aikuisystävälliseen maailmaan lapsiystävällisen elämän ohessa joten jossain on pakko olla vanhempia jotka ajattelevat samalla tavalla. Siispä tässä minun vinkkini 4 tunnin junamatkaan jossa lapsi ei ota askeltakaan käytävällä ilman että se käsi on äipän kädessä.1. Hengitä syvään ja ajattele rauhallisia ajatuksia.
2. Varaa mukaan naposteltavaa jossa ei ole valkoista sokeria. Sokeripommien jälkeen on turha maanitella lasta istumaan. Näitä ovat mm: sokerittomat kuivatut hedelmät, sokerittomat riisimurot, leipä, joulukinkku, juustokuutiot, minitomaatit...
3. Ota mukaan leluja joihin taapero voi paneutua. Meillä mukana oli piirrustuslevy, palapelejä, kirjoja ja legot. Viimeisin oli ehdoton virhe.
4. Jousta periaatteistasi. Jos teillä ei katsota telkkaria rutiinisti, viimeisen tunnin aikana Pipsa Possu on sitäkin koukuttavampi pelastus.
5. Hengitä lisää. Älä vieläkään sorru suklaaseen tai pillimehuihin vaikka lapsi sillä olisikin vartin paikoillaan. Junassa sokerihiirellä ei ole tilaa temmeltää.
6. Vesivärit. Ole kuitenkin varovainen vesikupin kanssa.
7. Mahdollisimman vaikeasti syötävä lounas. Ravintolavaunussa saa ajan kulumaan kun lapsella on sapuska sormiruokana eikä kitusiin kauhottavana soseena. Syöttämiseen menee aikaa 5 minuuttia, itse syömiseen 50 minuuttia. Ja junassa ei ole kuin aikaa. Laita lapsen päälle lyhythihainen paita ja ruokalappu. Ei se sotku niin kaamea ole sen rinnalla mitä muuta sen 50minuutin aikana voisi tapahtua.
8.Ota herne omasta ja lapsesi nenästä pois. Hengitä, ajattele Timo Soinia. Hänellä on varmasti vaikeampaa paimentaessaan Halla-ahoa ja Hirvisaarta.
9.Jos lapsi kaikesta huolimatta ylikuumenee, tyynnyttele rauhoittele ja leiki ettei kukaan kuule.
10. Vessoissa on taperokorkeudella hälytysnaru. Jos taapero vetää siitä, koko vaunu alkaa hälyttämään. Vältä kyseisen tapahtuman syntymistä. Se on noloa. Tai ainakin minusta oli.
 11. Valitse seuraavalla kerralla auto.


2 kommenttia:

  1. Hahaha kiitos! Tuli elävästi mieleeni lentomatka taaperon kanssa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D en osaa ees kuvitella pitkää lentomatkaa Koison kanssa.

      Poista