torstai 20. marraskuuta 2014

Lapsen oikeus

Lapsella on oikeus olla lapsi. Tänään on lasten oikeuksien päivä ja olen luonnollisestikkin pohtinut lasten oikeuksia. Tai oikeastaan kaikki lähti liikkeelle keskustelusta facebookissa jossa pohdittiin, onko joulupukkiin uskominen lapsen oikeus.

Puolisoni mielestä joulupukki on valehtelua eikä lapselle saa valehdella. Monen muun mielestä taas juurikin hupsuttelu hassuttelu ja hyväuskoisuus on lapsen oikeus.

Lapsella on oikeus leikkiä että pingviini voi imettää kirahvia. Lapsella on oikeus sotkea ja leikkiä että legot ovat osa lattiaa. Myös isin jalkapohjia. Lapsella on oikeus litistää viinirypäle keittiön pöytään ja upottaa sormi tomaattiin. Lapsella on oikeus huonoon hiuspäivään, ja ylipäätään huonoon päivään. Lapsella on oikeus vedenpitäviin ulkovaatteisiin vaikka ne isin mielestä ovatkin ylihintaisia. 

Silläaikaa kun minä luettelin puolisolleni lapsen oikeuksia, hän kysyi vanhemman oikeuksia? Aloitin luettelon vanhemman velvollisuuksista. Velvollisuus ostaa vedenpitävät ulkotamineet, velvollisuus kerätä lapsen kanssa legot, velvollisuus siivota litistynyt viinirypäle roskiin, velvollisuus valehdella joulupukista...

Mutta lähestyin asiaa väärältä kantilta. Todellisuudessa vanhempien velvollisuuksien sijaan kysymys on kuin onkin vanhemman oikeuksista. Vanhemmalla on oikeus rakastaa lasta ehdoitta. Oikeus pitää tämä kotona 18 vuotta. Oikeus kuulla päivän ilot ja surut sekä itkut ja naurut. Vanhemmalla on oikeus laskea joka aamu lapsen varpaat ja keittää hiirelle puuroa lapsen kämmenellä.
Vanhemmalla on oikeus opettaa lapselle, että huono hiuspäivä on vain päivä muiden joukossa ja silloin jokaisella, ikään katsomatta on oikeus laittaa hattu päähän. Lapsella on oikeus olla äidin silmiin täydellinen. Lapsella on oikeus olla kaikkina päivinä maailman tärkein.

Keskustelu lapsen oikeudesta uskoa joulupukkiin jatkuu meillä kotona Koison mentyä nukkumaan.


2 kommenttia:

  1. Meillä joulupukkiongelma ratkaistiin niin, että Joulupukki ON olemassa, mutta siltä saa vain yhden lahjan per vuosi, koska pukilla on tarpeksi hommaa siinä että tekee yhden jokaiselle maailman lapselle. Loput lahjat tulee sitten vanhemmilta, mummeilta, sukulaisilta ja ystäviltä. Tällä on mennään nyt neljättä joulua. :) Hienosti sopii sekaan sekin että hankitaan aina jotain hyväntekeväisyyteenkin joululahjaksi, kaikilla maailman lapsilla kun ei ole äitiä, mummia, kummia ja parasta kaveria joka lahjoja antaisi, tai jolla olisi niihin varaa.

    VastaaPoista
  2. :D ompas hauska idea! Varmasti toimiva eikä tarvi säätää ettei missään ole korttia että toivoo mummi tms. Mä luulen että meillä tää tulee menemään niin että puhutaan pukista niin kauan kuin se menee läpi mutta sitten kun alkaa kyseenalaistamaan niin sanotaan että se on leikki. Jos tuo mies suostuu siihenkään. Hammaskeijua en viitsi edes mainita sille :D

    VastaaPoista