torstai 18. syyskuuta 2014

Vapaailta -Kukaan ei tarvitse minua tänään

Kotiäidin vapaailta. Ne ovat harvassa. Tai olemme me sopineet että molemmilla vanhemmilla on kerran viikossa lupa olla omissa oloissaan illalla. Mieheni kohdalla se on tarkoittanut harrastuksia, tietokonepelejä ja työhuoneeseen sulkeutumista.
Minulla se on tarkoittanut pyykkäystä, ruoanlaittoa, lelujen keräämistä ja useimmiten myös puolison huomioimista sohvannurkassa.

Tänään on kuitenkin toisin! Minulla on ihka oikea vapaailta. Kotimme tyhjenee eri kokoisista likaisista käsistä muutamiksi tunneiksi ja minä saan hetken aikaa viettää aikaa ihan vain itseni kanssa.

Tänäiltana seuralaisellani on tukassa ruoan jämiä, vaatteissa tahroja ja päällä mummokalsarit. Mutta silti uskon seurani olevan pettämättömän loistavaa. Peili on nimittäin piilotettu vessan kaapin taakse.

Mitä sitten kotiäidin vapaailtaan kuuluu? Ensin ajattelin, että ei mitään. Aion vain makoilla sohvalla ja katsoa sinkkuelämää-sarjaa dvd:ltä. Kaivoin dvd:t hyllystä ja totesin niissä olevan niin paljon räkää ja kuolaa, etteivät ne todennäköisesti pyöri. New yorkin kadut jäävät tältä illalta mielikuvitukseni varaan.

Television tuijottelu siis vaihtuu kultturellimpaan ajanviettoon. Eli kirjaan joka kertoo sinkkuelämää-sarjan -ja elokuvan teosta.


Valehtelisin, jos väittisin ettei mielessäni käynyt tiskikoneen tyhjennys tai pyykkääminen. Mutta vaikka kotona välillä on kaaoksen ainekset siivouksen suhteen, ei oman ajan merkitystä äiti-ihmisillekkään voi vähätellä.

Tämä eriskummallinen maailma asettaa äidit vielä eriskummallisempaan asemaan. Pitäisi olla 100prosenttisesti aina läsnä kotona miehelle sekä lapselle. Silti täytyy ehtiä pitää koti siistinä, karvat ajeltuna joka puolelta, kynnet lakattuina ja verkkarit vain lenkkikäytössä.
Päässä pitää olla muutakin puheenaihetta kuin lapset. Pitää olla perillä politiikasta ja maailmantaloudesta sekä uusimmista elokuvista ja kulttuuritapahtumista. Puheenaihe pitäisi kyetä ammentamaan kynttiläillallisella jostain muusta kuin pinnasängystä. Jos näin ei ole, ei mukamas tarvitse ihmetellä jos mies kipittää vieraisiin ja itkee iltalehden parisuhdepalstalla kuinka vaimo muuttui rumaksi monsterihirviöksi, puhuu vain kestovaipoista ja kadotti minuutensa.

Jos nyt oikein tarkasti tätä ajattelen, minun kurkkuani alkaa kuristamaan. Koska tämä minun vapaa-aikanihan todellisuudessa on aikaa jolla sivistän ja itseäni jottei vaimouteni katoa äitiyteni alle.

Ei. En ajattele sitä. Toivotan itselleni rattoisaa vapaa-aikaa, suljen pyykkihuoneen oven ja sivistän itseäni Carrie Bradshawn parissa. Sieltä riittää tarvittaessa ammennettavaa myös parisuhteeseen!


"The most important thing in life is your family. There are days you love them, and others you don’t. But, in the end, they’re the people you always come home to. Sometimes it’s the family you’re born into and sometimes it’s the one you make for yourself." ~CarrieEi kommentteja:

Lähetä kommentti