perjantai 5. syyskuuta 2014

Mielensäpahoittaja

Kuva: Sampo Kauranen

Aika ajoin uutisoidaan erilaisista paikoista jotka on tehty lapsettomiksi. Joka armaan kerta löytyy liuta mielensäpahoittajia.

Lapsettomia hotelleja, lapsettomia lentoja ja eilisissa uutisissa, lapseton ravintolan osa.
Keltainen lehdistö tiedottaa erään äiti-ihmisen loukkaantuneen verisesti kun yhdessä Helsinkiläisessä lounasravintolassa on 1/3 kielletty lapsilta.

Järkyttävä suvaitsemattomuuden huippu. En ehkä kestä.

Minä hihkuisin riemusta jos kaupungistamme löytyisi lapsivapaa lounasravintola. Sellaiseen olisi aivan mahtavaa suunnata joskus yksin.
Yhtä paljon hihkun riemusta, kun löydän ravintolan jossa lapset ovat huom
ioitu erityisen hyvin. Miksei ihmisille kelpaa minkään sortin balanssi? Miksi ne omat naperot on saatava raahattua mukaan kaikkialle? Aivan kuin juuri tämä ravintolan kolmasosa olisi kaupungin ainut lounaspaikka jossa ruoka on lämmintä.

Eräänä iltana olimme syömässä ravintolassa jossa oli buffetpöytä katettu ulkoterassille. Viereisessä pöydässämme oli perhe jossa oli 4 eri ikäistä lasta. Koko ruokailun ajan nämä pienet riemut juoksivat ja pomppivat ympäri pöytä. Oma lasini kilisi lautasen reunaan tannerten täristessä kun lapset leikkivät "kuka hyppää korkeimmalle" leikkiä.Alkoi huutokilpailu, pyysin lapsia pöytämme edessä olemaan vähän hiljempaa kun korviin sattuu. Lasten äiti kielti naperoidensa komentamisen. Jätimme ruokamme ja poistuimme ravintolasta. Olin järkyttynyt moisesta sirkuksesta.

Jos meno on lapsiperheiden lounastaessa tällaista, onko se ihme että ihmiset haluavat lapsivapaita ravintoloita? Edes yhden.

Sitäpaitsi. Eihän koiratkaan pääse joka paikkaan. Eikä lapset pääse baareihinkaan. Onko sekin ongelma?

Olen aivan varma, että yksi lapsivapaa lounasravintola per kaupunki ja ihmiset olisivat ainakin 4 prosenttia vähemmän stressaantuneita. Tämä voisi näkyä jopa työpaikoilla ja lopulta bruttokansantuotteessa. Toivon todella, että lapsettomista ravintoloista tulee Eu-direktiivi!4 kommenttia:

 1. Mietin, että miksi usein ajatellaan, että lapset häiritsevät. Varmaan juuri siksi, että lapsilta odotetaan hiljaista ja rauhallista käytöstä ja sehän on usein liikaa vaadittu pieniltä palleroilta. Toisaalta, kääntöpuolena on vanhempien antama kasvatus miten eri tilanteissa käyttäydytään. Huh! Kunpa osaisin itse opastaa palleroni käyttäytymään eri tilanteissa odotusten mukaisesti...

  VastaaPoista
 2. Luulen että lapsissa häiritsee se äänekkyys, sotkeminen ja muu aikuisesta poikkeava käytös. Toki mielestäni lasten ei ravintoloissa/kahviloissa tokikaan tarvitse käyttäytyä kuin aikuinen ja lapset kuuluvat elämään, niidenkin elämään joilla lapsia ei ole koska maailma nyt vain on sosiaalinen paikka. Mutta silti mun mielestä saa olla myös paikkoja joihin lapsille on pääsy kielletty. Loistavia paikkoja olisi esim kirjoittaa blogia rauhassa ;).
  Ei sellaisia paikkoja tietenkään tarvitse olla paljoa. Helsingissäkin tämä yksi paikka ja siitäkin vain osa ravintolasta.
  Se myös huojentaisi itseäni silloin kun olen Koison kanssa liikenteessä. Koiso on villi ja äänekäs. Jos menen hänen kanssa lounaalle, mietin usein että häiritsemmekö. Jos tietäisin paikkakunnallamme olevan lapsivapaan lounaspaikan, voisin ajatella "jos jotain laset häiritsevät, he voivat aina mennä lapsettomaan kahvilaan" :D kaikki voittaa

  VastaaPoista
 3. Tuohan on ihan loistojuttu, että 1/3 ravintolaa on lapsivapaata. Lapsiperheetkin ovat tervetulleita, mutta niille, jotka haluavat rauhaa ja hiljaisuutta löytyy oma nurkka. Kaikki voittavat?

  Mutta minusta ei olisi huono, että lapsillekin olisi jonkinlainen ravintolaetiketti. Ei niin, että lasten pitäisi istua tuppisuina "sivistyneesti" koko ilta, mutta niin, että vanhemmat opettaisivat lapsiaan ottamaan muutkin ruokailijat huomioon ja tarvittaessa esim. henkilökunta voisi vedota tähän etikettiin, jos meno yltyy liian rajuksi. Tuollainen juoksentelu ja "älä sä tuu komentamaan mun lapsia" kuulostaa aika painajaismaiselta. Miten siinä opetat omaa lasta käyttäytymään, jos naapuripöytä saa tehdä mitä vaan?

  VastaaPoista
 4. Niimpä! ihan täydellinen win-win!
  Henkilökunta ei varmastikkaan halua puuttua juuri ikinä lasten häiriköintiin, ravintola vain löytää itsensä vihamielisistä keltaisen lehdistön otsikoista.
  Mutta ravintolaetiketti ei olisi lapsille yhtään huono juttu! Hiljaahan en ainakaan itse saisi lastani olemaan, enkä sotkemattakaan. Mutta ainakin että pöydässä istutaan tai ollaan ravintolan leikkipaikalla mutta ei juosta vieraiden pöytien alle eikä mellasteta ja mekasteta tai heitellä ruokaa ympäriinsä jne.

  VastaaPoista