torstai 7. elokuuta 2014

Hauskaa imetysviikkoa!

Imetysviikon kunniaksi tietysti imetyskuva!
Nyt on käynnissä imetysviikko. Oikeastaan minusta on omituista että pitää olla erikseen imetysviikko. Eihän aamupalallekkaan ole omaa viikkoa. Tai Lounaalle. Kansainvälinen päivällisviikko? Ei toimi.

Jostain käsittämättömästä syystä imetys kuitenkin jakaa mielipiteitä. Varsinkin niiden mielipiteitä kelle koko asia vähiten kuuluu. Siksi tarvitaan imetysviikkoa.

Ystäväni kauhisteli miten kykenen imettämään vielä, kun lapseni osaa jo itse vaatia rintaa?
En voinut ymmärtää koko kysymystä. Eikö vastasyntynyt sitten vaadi? Onko sillä jotain eroa onko se vaatimus sanallinen "titti" ja paidankauluksen hapuilu vai suoraa huutoa? Eikä mielestäni 14 kuukauden ikäinen lapsi ole vanha. Vastasin, että voisimme keskustella aiheesta uudestaan kun Koisoni menee kouluun.

Minulta on yhden kerran tiedusteltu, aionko todella imettää kiinalaisessa ravintolassa jossa on miestarjoilija. Esitin seuralaiselleni vastakysymyksen; Siirtyisitkö itse sitten kanssamme vessaan ruokailemaan?

Imetystä saa selittää joka puolella.
Jos imettää vastasyntynyttä, saa usein kuulla vauvan itkiessä, että pitäisikö kuitenkin antaa korviketta, sillähän on selkeästi nälkä.
Jos täysimettää 5 kuukauden ikäistä, joka puolella tyrkytetään soseita koska eihän 6kk täysimetyssuositus voi olla realistinen.

Kaikkein pahinta on jos tissillä roikkuu yli vuoden ikäinen. Niinkuin minulla. Se on nimittäin taaperoimetystä! Auta ja varjele mitä underground touhua.

Tämä meidän maamme tuntuu selkeästi unohtaneen Thl:n suosituksen, jossa kehoitetaan imettämään vähintään 1 vuotiasta lasta ja sen jälkeenkin jos molemmat haluavat. WHO taas suosittaa vähintään 2 vuoden imetystä.

Tai oikeastaan... Tämä meidän maamme tuntuu selkeästi unohtaneen, ettei ole kohteliasta kommentoida toisen syömisiä. Mutta kun kyseessä on lapsi, se unohtuu. Toisten ihmisten takertuminen tisseihin alkaa jo synnytyslaitoksella. Minunkin lerpukoihin tarrasi maidonhimoinen kätilö kiinni mitään kysymättä tai varoittamatta.

En vain käsitä miksi imetys on niin iso juttu. Äitiyden mittari. Vaikkei kukaan sitä myönnäkkään. Mutta salaisesti niin ajatellaan kuitenkin. Jos imetät liian pitkään, olet itsekäs äiti. Jos imetät liian vähän aikaa, olet itsekäs äiti.

Tietysti pelkkiä korvikkeita antavilla äideillä on täysin samanlainen kokemus tuomareista. Nimittäin se ei ole toisten asioihin puuttujien mielestä sen hyväksyttävämpää kuin pitkä/lyhyt/väärässä paikassa tapahtuva imetyskään. Tämä hyvää äitiyttä mittaava ruokkimismittari on julmempi kuin vaaka. Se nimittäin on vielä harvemmin sopivissa lukemissa. Mikään ei ole hyvä, aivan sama mitä ja miten teet. Tervetuloa äitiyden ihmeelliseen maailmaan.

Niin ja hyvää imetysviikkoa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti